Copyright ©Projectburo De Laat 2021.  

Projectburo De Laat

Laat je geld voor je spreken.

”Put your money where your mouth is”, oftewel ook met je bankzaken, aankopen en investeringen kun je een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving. Hier zie je onze inspanningen.

Back-up leningen via KIVA.org

Sinds 2013 zijn we actief op dit platform. Via deze site krijg je toegang tot een constant aanbod circa 5.000 actieve leningen van honderden lokale partners, organisaties en bedrijfjes in 82 (ontwikkelings)landen. Deze leningen zijn zeer divers in onderwerp, looptijd, impact en ‘kostprijs’ voor de ontvanger.

Deze leningen wachten op steun (garantie, back-up) van ons voordat ze uitgegeven worden. Als de ontvanger niet kan terugbetalen of de lokale verstrekker in de problemen komt, betalen wij het verschil bij om de beschikbaarheid van deze micro-financiering te bevorderen. Wij ontvangen 0% rente. We lenen alleen aan projecten die <21% aan kosten voor de ontvanger hebben. Op 1 april 2021 hebben we 973 leningen verstrekt ($24,325) waarvan nu 222 lopend. 19 % van het uitstaande vermogen is achterstallig.

Het terugbetalingspercentage ligt nu op 94,55 %. Het jaarverslag van 2020 vindt u hier: KIVA team Projectburo De Laat - jaarverslag 2020

Bankzaken bij Rabobank, Triodos Bank en ASN Bank

Voor reguliere bankzaken zijn we altijd nog bij de Rabobank; we hebben goede ervaringen met dienstverlening en kredieten, dus dat mag best beloond worden.

Daarnaast zijn we met zakelijk sparen en beleggen actief bij de ASN Bank en de Triodosbank.

Crowdfundingsplatformen

Om meer ervaring op te doen met impactinvestmet zijn we actief op een aantal plaforms; Lendahand voor leningen in het buitenland en Greencrowd en OneplanetCrowd in Nederland.

Voorbeelden van investeringen in Nederland zijn Fairphone, een windmolen, 2 biovergisters, een biomassacentrale, plaatsen van laadpalen, ledverlichting en 2 zonneparken.